Το επώνυμο Γιαννούλης προέρχεται από τη σωματική διάπλαση κάποιου προγόνου αυτής της οικογενείας. Είναι δηλαδή σωματικό επώνυμο. Η οικογένεια αυτή πρέπει να είναι ντόπια στην καταγωγή και να ανήκει στην ομάδα της παλιάς Πιπιλίστας και όχι της Κιουτσούκ Πιπιλίστας, και είναι μέσα στην ομάδα που αγόρασαν το χωριό. Ανήκει στις Γκραίκικες οικογένειες του χωριού και ήταν η πιο ευκατάστατη από αυτές λόγω των γεωργικών κτημάτων που ανέρχονταν σε πολλά στρέμματα γης. Ο πρώτος Γιαννούλης που γνωρίζουμε είναι ο Παναγιώτης που γεννήθηκε περίπου το 1860, σύζυγος του ήταν κάποια Αναστασία (Τσιάτσια).
Ο συγγραφέας Ι. Καραγιάννης στην λίστα των ονομάτων του χωριού μας αναφέρει και άλλα δυο άτομα με το επώνυμο Γιαννούλης, τον Θωμά και το Νάσιο, που ενδέχεται να ήταν της ίδιας οικογένειας που μετοίκησαν στη Βλάστη και ίσως απόγονοι τους να είναι οι οικογένειες Μπαλαχτσή που ζουν σήμερα στην Πτολεμαΐδα και το Μηλοχώρι, καθώς οι απόγονοί τους λένε πως παλιότερα το επώνυμό τους ήταν Γιαννούλης.
Ο Παναγιώτης Γιαννούλης με τη σύζυγό του Αναστασία απέκτησαν τέσσερα παιδιά, την Ελένη (Λιγκούσιω) σύζυγος Μ. Παράσχου, την Δέσπω (Δεσπούλω) σύζυγο Θ. Ζδούκου και την Βασιλική (Κούλα) σύζυγο Κ. Παπαθανάση από το Σισάνι και το Δημήτριο (Τάκη) που είχε σύζυγο την Αλεξάνδρα Γ. Βράνα και απέκτησαν τρία παιδιά, την Κατίνα, το Γιάννη που είναι παντρεμένος με την Κατίνα Τώνια και έχουν δυο κόρες, την Αλεξάνδρα και τη Δήμητρα, και την Αναστασία, σύζυγο Ιωάννη Γκάλφα.