Η παραπάνω οικογένεια που σήμερα χωρίζεται σε δυο επίθετα, στο Διαμάντη και στο Καραγιώργο, προέρχονται από το επίθετο «Μπακόλα». Η καταγωγή της και οι πιο πολύ βαθιές της ρίζες προέρχονται από τα βλαχοχώρια του Γράμμου μέχρι και τη Μοσχόπολη της Β. Ηπείρου. Στις καταστροφές που υπέστη η περιοχή αυτή, κατά το 1769, αναγκάστηκε και αυτή όπως τόσες άλλες να καταφύγει προς την περιοχή των Γρεβενών και σαν κτηνοτροφική οικογένεια που ήταν αναγκάστηκε να εγκατασταθεί σ’ αυτά τα μέρη που τα βρήκε κατάλληλα για την κτηνοτροφία της.
Μετά από περίπου 50 χρόνια διαμονής σε αυτήν την περιοχή εξαναγκάζεται από νέες διώξεις των Τουρκαλβανών να εγκαταλείψει και αυτήν την περιοχή και να εγκατασταθεί οριστικά στα Νάματα.
Κατά την παραμονή της στην περιοχή των Γρεβενών, η οικογένεια πολλαπλασιάστηκε και διασκορπίστηκε σε διάφορα μέρη.
Μια από αυτές τις οικογένειες εγκαταστάθηκε στα Νάματα. Ήταν των αδερφών Νικολάου και Διαμάντη και των τεσσάρων αδερφών τους, που δεν γνωρίζουμε τα ονόματά τους, το επώνυμό τους τότε ήταν το Μπακόλας.
Αυτά τα δυο αδέρφια, τα αγόρια, ο Διαμάντης, ήταν άτεκνος, ο δε Νικόλαος είχε τέσσερα αγόρια, χωρίς να γνωρίζουμε το αν είχε και κάποιες κόρες. Τα αγόρια, του ήταν τα εξής: ο Κωνσταντίνος προπάππος των «Τσιπαίων», ο Γιάννης προπάππος των «Γκαβαναίων», ο Γεώργιος προπάππος των «Καραγιωργαίων» και ο Απόστολος προπάππος των «Μαρασλαίων». Ο Νίκος Μπακόλας πατέρας των παραπάνω αδερφών εγκατέλειψε πολύ νέος τη ζωή και την προστασία των ανήλικων παιδιών του και της χήρας γυναίκας του ανέλαβε ο αδερφός του Διαμάντης. Τα τέσσερα παιδιά του Νικόλα που ο Διαμάντης ανέλαβε την προστασία τους, για να τιμήσουν την προσφορά του θείου τους, πήραν το όνομά του και το έκαναν επίθετό τους που συνεχίζεται μέχρι σήμερα από τους απογόνους τους, εκτός από τον έναν αδερφό το Γεώργιο που λόγω της μελαμψότητός του το έκανε Καραγιώργος, αλλά και οι τρεις από τις αδερφές τους ονόμασαν ένα από τα παιδιά τους Διαμάντη.
Οι αδερφές του Νικολάου και Διαμάντη Μπακόλα, η μια ήταν σύζυγος Τζιαφέτα από τη Βλάστη, μια άλλη ήταν σύζυγος και προγιαγιά των συγχωριανών μας Γκατσαίων, η άλλη ήταν σύζυγος της προγιαγιάς των σημερινών συγχωριανών μας Βουραίων, και η άλλη η τέταρτη ήταν η προγιαγιά της οικογενείας Διαμαντοπούλου από την Εράτυρα. Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου μας είπε ότι είναι απόγονος της παραπάνω οικογένειας.
Ας προχωρήσουμε τώρα στην εξέλιξη της παραπάνω οικογένειας. Πρώτος γιος του Νίκου Μπακόλα ήταν ο Κώστας, η σύζυγος του μου είναι άγνωστη και από ό,τι γνωρίζουμε είχε ένα γιο το Νικόλαο που είχε και αυτός ένα γιο τον Κώστα (Τσίπα) και σύζυγο την Ελένη Δ. Τσιάρα. Απέκτησαν έξι γιους και μια κόρη που γεννήθηκαν στο διάστημα από το 1925 μέχρι το 1943. Πρώτος ήταν ο Νικόλαος (Κουλούσιας), ο Γεώργιος (Γιώργας), ο Δημήτριος (Κούλης), ο Χρυσός, ο Γιάννης και ο Αντώνης με τελευταία τη Βαγγελίτσα.
Δεύτερος γιος του Νίκου Μπακόλα ήταν ο Γεώργιος (Καραγιώργος), η σύζυγός του μου είναι άγνωστη, είχαν δυο παιδιά: το Διαμάντη με σύζυγο την Ελένη Γκαγκανιάρα από τη Βλάστη και απέκτησαν δύο αγόρια: το Γεώργιο με σύζυγο τη Μαρία Ρουκά, και τον Αλκιβιάδη με σύζυγο την Ελένη Ζ. Μπέλλου, είχε όμως και έναν τρίτο γιο, το Θεοφάνη γεννημένο μετά το Γεώργιο, που σκοτώθηκε το 1943 από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής. Ο Διαμαντής είχε και τρεις κόρες: την Καλλιόπη με σύζυγο τον Κωνσταντίνο Μπαρτζώκα, όπου απόγονοί του ζουν στην Εράτυρα, την Σουλτάνα με σύζυγο το Νικόλαο Γκάτσο (Λιόνα) και τη Βασιλική σύζυγο Γ. Χαλδούπη. Είχαν και μια ακόμη κόρη την Ελισάβη που ζούσε στην Τσαριτσάνη. Ο Διαμαντής, μετά την γέννηση των παραπάνω παιδιών, έχασε την σύζυγό του Ελένη και ξαναπαντρεύτηκε την Ασπασία Κατσιάκη από πατέρα Βλατσιώτη και μάνα Ναματιανή, η οποία ήταν σε χηρεία και είχε μια κόρη από τον πρώτο της άντρα, η οποία παντρεύτηκε το Θεόδωρο Βαβούρα. Ο Διαμαντής με την δεύτερη σύζυγο απέκτησαν ένα γιο το Δημήτριο το 1928. Ο άλλος γιος του Γεώργιου Καραγιώργου ήταν ο Νικόλαος (Μπούσκας). Ο Νικόλαος σε πρώτο γάμο είχε σύζυγο την Ελένη Γ. Βράνα και απέκτησαν ένα γιο το Γεώργιο και σε μικρό χρονικό διάστημα η σύζυγός πέθανε.
Ο Νικόλαος ξαναπαντρεύτηκε την Ασπασία Τζιούφα από τη Βλάστη, χήρα και αυτή από τον πρώτο σύζυγο, τον Πέτρο Τσιάρα από τη Βλάστη. Η Ασπασία έφερε μαζί της από τον πρώτο της γάμο μια κόρη τη Δέσποινα, η οποία πέθανε στα είκοσί της χρόνια.
Το νέο ζευγάρι απέκτησε τρεις κόρες, και τρία αγόρια: πρώτος γιος είναι ο Διαμαντής, δεύτερη η Σουλτάνα, και ακολουθούν η Ανδρονίκη και η Ευτυχία, δίδυμες. Μετά ο Κώστας, που σκοτώθηκε σε ηλικία 23 χρονών στρατιώτης, και τελευταίος ο Δημήτριος 1929. Γυρίζουμε τώρα στο τρίτο παιδί του Νίκου Μπακόλα, το Γιάννη (Γκαβανά). Σύζυγός του ήταν κάποια άγνωστη με το όνομα Αναστασία, το ζευγάρι αυτό απέκτησε δύο αγόρια και τέσσερεις κόρες: πρώτη ήταν η Γλυκερία σύζυγος Γ. Χαλδούπη, δεύτερη η Πηνελόπη (Μιλάγιω) σύζυγος Μάρκου Μάρτου, η Βάγγιω σύζυγος Θεοφάνη Βαβούρα, και η Τριανταφυλλιά σύζυγος Ν. Καραγώγου. Παρέλειψα τη Θωμαή σύζυγο Στεργίου Κουρκούτα και τα αγόρια τους ήταν ο Στέργιος με σύζυγο την Καλλιόπη Μαγαλιώ, Βλατσιώτισσα και ο Νικόλαος με σύζυγο τη Δέσπω Θ. Κόκουρα.
Επανερχόμαστε στο τέταρτο παιδί του Νίκου Μπακόλα, τον Απόστολο που είχε σύζυγο την Στεργιανή Τζιουμάκη από τη Βλάστη, απέκτησαν δύο αγόρια, τον Γεώργιο (Μαραζλή) και τον Κων/νο. Ο Γεώργιος είχε σύζυγο τη Θωμαή Τασίκα από το Σισάνι, και απέκτησαν επτά παιδιά, όλα αγόρια: πρώτος ο Απόστολος, ακολουθεί ο Νίκος που πέθανε σε ηλικία 18 χρονών, ακολουθούν ο Γιάννης, ο Δημήτριος, ο Διαμαντής, ο Νικόλαος και ο Αναστάσιος (Τέλης).
Η οικογένεια Μπακόλα, που μετονομάσθηκε σε Διαμάντη με παρακλάδι το Καραγιώργος ζουν στη διασπορά, όπως όλοι οι Ναματιανοί, οι πιο πολλοί είναι στο Βόλο, στη Θεσσαλονίκη, στην Πτολεμαΐδα, στον Τίρναβο, στη Βέροια κ.α. Η οικογένεια αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες του χωριού που αριθμεί περί τις 27 οικογένειες.