Η οικογένεια Παπαθωμά κατάγεται από τη Μοσχόπολη της Β. Ηπείρου, με ενδιάμεσο σταθμό το χωριό Φούρκα της Κόνιτσας. Από τα στοιχεία που έχουμε, πρέπει να ήρθε εδώ στο χωριό μας μετά το 1810. Τον πρώτο της οικογένειας που γεννήθηκε στο χωριό και που γνωρίζουμε είναι ο Θωμάς Σιώμος (γεννημένος το 1819) του Στεργίου που ήρθε νέος και παντρεμένος στο χωριό. Ο Θωμάς παντρεύτηκε την κόρη του Ντούλα Γκάνα και αδερφή του Νικολάου Γκάνα. Του δόθηκε και οικόπεδο πίσω βορινά από το σπίτι του Γκάνα σαν προίκα και εκεί έχτισε δικό του σπίτι το οποίο κάηκε το 1943. Λίγα χρόνια μετά χειροτονήθηκε ιερέας του χωριού (1860), και οι απόγονοί του λένε πως ήταν απόφοιτος της Μεγάλης Σχολής του Γένους. Γενόμενος παπάς απέκτησε το επώνυμο παπά-Θωμάς και έκτοτε η μισή οικογένεια Παπαθωμά το διατηρούν πιστά μέχρι σήμερα.
Ο Θωμάς Παπαθωμάς, πρώην Σιώμος, απέκτησε δύο αγόρια και μια κόρη την οποία πάντρεψε στο χωριό Βρατίνι της Νεάπολης και εκεί ζουν απόγονοί της. Πρώτος γιος ήταν ο Στέργιος ο οποίος είχε σύζυγο τη Θωμαή Τζιαχάνη και χειροτονήθηκε και αυτός ιερέας, και το επώνυμο του μετατράπηκε σε παπά-Στέργιος = Παπαστέργιος, είχε δυο γιους το Θωμά και τον Κώστα. Ο Θωμάς ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Γ. Μαρκούση και είχαν δυο παιδιά το Στέργιο και την Αρετή. Ο δεύτερος γιος του ο Κώστας πήγε σαν σώγαμπρος στη Ματή Χαλκιά-Πρώϊου και παντρεύτηκε την ανηψιά της Ματής Αναστασία από το Γέρμα Καστοριάς, απέκτησαν δυο αγόρια το Νίκο και το Γιάννη και δυο κόρες τη Σουλτάνα και τη Θωμαή. Ο Παπαστέργιος είχε και μια κόρη την οποία πάντρεψε στο γειτονικό χωριό Σισάνι. Ο δεύτερος γιος του Παπαστέργιου ο Κώστας χειροτονήθηκε και αυτός ιερέας το 1943, αλλά ενορία του ήταν η Βλάστη, και εκεί έζησε όλη την υπόλοιπη ζωή του. Τα παιδιά του όμως ο Νίκος και η Θωμαή ξαναγύρισαν σαν παραθεριστές όπως όλοι οι Ναματιανοί και στο πατρικό τους οικόπεδο έκτισαν ένα καινούργιο σπίτι. Το πρώτο είχε καταστραφεί στο κάψιμο του χωριού και δεν ξανακτί-στηκε καινούργιο τότε.
Ο άλλος γιος του Παπαθωμά που ήταν ο Γιάννης (Γιαννούλης) παντρεύτηκε την κόρη του Νικολάου Παράσχου αδερφή του Μιχάλη και Θανασούλη, την Αναστασία (Τασιά). Απέκτησαν 8 αγόρια, με σειρά γέννησης: πρώτος ήταν ο Θωμάς που πέθανε πολύ νέος, παιδί ανύπαντρο στην ξενητιά, στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια ήταν ο Θανάσης ο οποίος είχε δυο γιους το Δημήτριο και το Θωμά, τρίτος ήταν ο Νικόλαος και είχε σύζυγο τη Χαρίκλεια κόρη του Κων/νου Ζδούκου και ήταν άτεκνοι, τέταρτος ήταν ο Γεώργιος, σύζυγός του ήταν η Ελευθερία Πατσίκα και είχαν δυο αγόρια: το Γιάννη και το Θωμά και μια κόρη την Αναστασία. Πέμπτος ήταν ο Γρηγόριος ο οποίος και αυτός χειροτονήθηκε ιερέας το 1947 και ήταν παντρεμένος με την Αναστασία του π. Ιωάννη Χοχλάκα (ιερέας Παπαγιάννης), και απέκτησαν δυο γιους, τον Ιωάννη που πέθανε πολύ μικρός και τον Δημήτριο ο οποίος είναι πατέρας του πασίγνωστου αρχιμανδρίτη στο εξωτερικό, στη Γαλλία, π. Γρηγορίου Παπαθωμά. Έκτος είναι ο Αριστείδης παντρεμένος με τη Βασιλική Πέτρου Δελαπάσχου κι έχουν ένα γιο τον Πασχάλη και τρεις κόρες: την Αναστασία, την Αργυρώ και την Λαζαρούλα.
Έβδομος ήταν ο Δημήτριος με σύζυγο την Καλλιρόη Κ. Βράνα και παιδιά τους είναι ο Γιάννης, ο Κώστας, ο Νίκος και η Αναστασία. Και τελευταίος είναι ο Κώστας (Κωτσιούλης) με σύζυγο τη Θωμαή Ι. Τώνια και είναι παιδιά τους η Μαριγούλα, ο Γιάννης, ο Δημήτριος και η Γεωργία.
Οικογένειες του Παπαθωμά και Παπαστεργίου είναι κάμποσες δεκάδες και είναι διασπαρμένες σε όλη τη Δυτική και κεντρική Μακεδονία μέχρι και την Αθήνα.